Nove tehnologijeO namaVesti

Tehnologija akumulacije energije

Američki Honeywell razvija novu tehnologiju za pohranu energije

Hina|Prije 24 minute18:21, 25. rujna 2023.

Američki Honeywell razvija novu tehnologiju za pohranu energije
Ilustracija: Shutterstock

AMERIČKI industrijsko-tehnološki konglomerat Honeywell najavio je danas suradnju s tvrtkom ESS Tech Inc na razvoju novog sustava pohrane energije, baziranog na protočnim baterijama.

ESS Tech specijalizirao se za sustave za pohranu energije i patentirao je rješenje za protočne baterije na bazi željeza (IFB), a Honeywell bi u partnerstvo trebao uključiti ekspertizu na području energetskih sustava i naprednih materijala.

Protočne baterije pohranjuju energiju u tekućim kemijskim spojevima koji cirkuliraju unutar sustava. Pri elektrokemijskim reakcijama ne nastaju kruti spojevi pa njihovi kapaciteti za pohranu nisu ograničeni. Postižu učinkovitost do 85 posto i imaju dug rok trajanja, od 15 do 20 godina.

Željezna baza pojednostavljuje pak proizvodnju i proces pohrane, pa su i troškovi manji, a baterije jeftinije od ostalih u protočnoj skupini.

“Prijelaz na obnovljivu energiju ubrzava”

Procjenjuje se da svjetsko tržište pohrane energije trenutno vrijedi 50 milijardi dolara godišnje, a do 2040. vrijednost bi mu, uz kumulativna ulaganja, trebala dosegnuti četiri bilijuna dolara, prema Vijeću za dugotrajnu pohranu energije (LDES) i savjetodavnoj tvrtki McKinsey & Co.

Honeywell i ESS namjeravaju surađivati kako bi podmirili sve veću globalnu potražnju za rješenjima za dugotrajnu pohranu energije, ističe se u priopćenju.

“Prijelaz na obnovljivu energiju ubrzava pa su sve vidljiviji izazovi koje donosi neravnomjerna energija vjetra i sunca”, dodaju.

“Sigurna i održiva tehnologija protočnih baterija baziranih na željezu omogućuje prijelaz na čistu energiju, uz upotrebu materijala kojih Zemlja ima u obilju, poput željeza, soli i vode, i bez oslanjanja na ograničene minerale kao što su litij, kobalt ili vanadij”, naglašavaju kompanije.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *