Nove tehnologijeSolarne elektrane

Plivajuća solarna elektrana

Portugal dovršava najveću plutajuću solarnu elektranu u Europi, ogromna je

HinaPrije 10 sati

Portugal dovršava najveću plutajuću solarnu elektranu u Europi, ogromna je
Ilustracija: Epa

PORTUGALSKA elektroenergetska kompanija EDP objavila je danas da dovršava postavljanje najvećeg plutajućeg fotonaponskog parka u Europi, koji će Portugalu od srpnja omogućiti ubrzani prijelaz na obnovljive izvore energije.

Dva tegljača postavila su 12 tisuća solarnih panela površine četiri nogometna igrališta i instaliranog kapaciteta pet megavata na vez na akumulacijskom jezeru Alqueva, najvećem umjetnom jezeru u zapadnoj Europi.

“Ovaj projekt najveći je plutajući solarni park u sklopu hidroelektrane u Europi i bit će referentan za ostale slične projekte”, rekao je prilikom postavljanja ploča EDP-ov voditelj projekta Miguel Patena.

Viškom energije se voda može pumpati natrag u jezero

Paneli će proizvoditi 7.5 gigavatsati električne energije godišnje i strujom će opskrbljivati 1500 obitelji ili trećinu potreba obližnjih gradova Moura i Portel.

Dopuna će im biti litijske baterije za pohranu energije kapaciteta dva gigavatsata. Struja proizvedena u plutajućem solarnom parku instaliranog kapaciteta pet megavata (MW) bit će za dvije trećine jeftinija od one proizvedene u termoelektranama na plin.

Plutajući paneli ne zahtijevaju kupnju skupih nekretnina, a oni na akumulacijskim jezerima u sastavu hidroelektrana posebno su isplativi jer se mogu spojiti na njihov priključak na elektroenergetsku mrežu. Višak energije proizveden za sunčanih dana može pumpati vodu natrag u jezero i koristiti za oblačnih dana ili noću.

Solarni paneli postavljeni na pontone na jezeru ili na moru postavljeni su na niz mjesta od Kalifornije do zagađenih industrijskih ribnjaka u Kini, u borbi za smanjenje emisije ugljičnog dioksida.

EDP ​​je prvi u Europi testirao mogućnost međusobne nadopune hidro i solarne energije 2017. godine pilot projektom plutajućeg fotonaponskog otoka s 840 panela na brani Alto Rabagao.

Planira graditi još takvih solarnih elektrana

Portugalska kompanija ​​već planira proširiti projekt u Alquevi i u travnju ishodila je dozvolu za gradnju još jednog “otoka” instalirane snage 70 megavata.

Gradnja plutajućih fotonaponskih sustava sastavni je dio portugalskog plana o smanjenju ovisnosti o uvozu fosilnih goriva rast čijih je cijena dodatno ubrzao nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Portugal ima puno sunčanih dana i izložen je vjetrovima s Atlantika pa je ubrzao prijelaz na obnovljive izvore energije. Iako gotovo i ne koristi ruske ugljikovodike, rast cijena goriva utječe na njegove plinske elektrane.

Rat u Ukrajini naglasio je potrebu za ubrzanim prijelazom, naglasila je članica izvršnog odbora EDP-a Ana Paula Marques.

Projekt u Alquevi dio je EDP-ove strategije potpunog prijelaza na obnovljive izvore do 2030., dodala je Marques, napomenuvši da hidroenergija i drugi obnovljivi izvori sada čine 78 posto od 25.6 GW instaliranih kapaciteta EDP-a.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *