Solarne elektrane

Mala solarna elektrana

Solarna energija

solarna energija

Da li ste znali da Srbija ima više od 2000 sunčanih sati godišnje, što je više od evropskog proseka?

Korišćenjem solarne energije možete značajno uštedeti na trošenju električne energije, pa čak i postati potpuno nezavisni od javne električne mreže.

Solarni paneli za proizvodnju struje su efikasno, ekonomično i trajno rešenje za objekte koji se koriste za vikendice u situacijama kada zbog lokacije same vikendice ne postoji mogućnost priključenja na javnu mrežu ili je to preskupa opcija. Električna energija proizvedena solarnim panelima je najbolja investicija, imajući u vidu da za njenu eksploataciju nisu potrebni posebni geografski uslovi, ne utiče nepovoljno na okolinu i ne zahteva dodatna ulaganja.

solarni paneli

Solarni kolektori mogu biti niskotemperaturni, srednjetemperaturni i visokotemperaturni. Niskotemperaturni kolektori su namenjeni za grejanje vode i klimatizaciju, srednjetemperaturni kolektori su najčešće izolovani kolektori sa pokrivačem i koriste se za zagrevanje vode za stambenu ili komercijalnu upotrebu, dok visokotemperaturni kolektori koncentrišu sunčeve zrake uspomoć ogledala ili sočiva pa se uglavnom koriste za proizvodnju električne energije.

solarni paneli

Preporuka preduzeća koja se bave postavljanjem solarnih panela za objekte koji koriste toplu vodu je ugradnja kombinacije solarnih panela za grejanje vode i solarnih fotonaponskih panela za proizvodnju struje. Kako je 2010.godine stupila na snagu Uredba o merama podsticaja za proizvodnju električne energije korišćenjem obnovljivih izvora energije i kombinovanom proizvodnjom električne i toplotne energije, tako je došlo do ekspanzije solarne energije i informisanja javnosti o korisnosti ovog obnovljivog izvora.

solarni paneli postavljanje

U prilog tome ide i činjenica da pored privatnih kuća, sve više stambenih zgrada se odlučuje za solarne kolektore na krovovima svojih zgrada, za grejanje vode, tako da svi stanari zgrade koriste vodu iz obnovljivih izvora energije.

Danas postoji više vrsta panela koji se koriste, cene su pristupačnije nego pre više od jedne decenije kada su solarni paneli postali hit na tržištu, a u Srbiji postoje preduzeća koja se postavljanjem solarnih panela i kolektora uspešno bave već 20 godina.

Read more: http://beotim.co.rs/blog/solarna-energija/#ixzz6NuXKPZ9q

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *