Vesti

Vetrenjače SIEMENS drmaju vibracije

Proizvođači vjetroturbina u problemima. Siemens otkrio “abnormalne vibracije”

Hina16:56, 07. veljače 2024.

Proizvođači vjetroturbina u problemima. Siemens otkrio "abnormalne vibracije"
Ilustracija: EPA

VODEĆI proizvođači vjetroturbina očekuju mršavu godinu, upozoravajući na nedostatne mrežne kapacitete, kašnjenje projekata i probleme s dijelovima. U poslovnoj godini koja je završila u rujnu njemački proizvođač opreme za elektrane Siemens Energy poslovao je s neto gubitkom od 4.6 milijardi eura zbog problema u poslovanju s vjetroelektranama.

Većina problema detektirana je kod dijelova vjetroturbina od 108 gigavata, uključujući lopatice. Analiza je otkrila “abnormalne vibracije nekih komponenti”, izvijestili su, dodajući da je pod znakom pitanja i povećanje proizvodnje vjetroturbina na moru.

Svijet neće ostvariti ciljeve dogovorene na klimatskom samitu?

Danas je kompanija preliminarno izvijestila da je u razdoblju od listopada do prosinca zabilježila dobit od 208 milijuna eura, kada se isključe posebne stavke. U istom razdoblju prošle poslovne godine bilježili su gubitak 282 milijuna eura.

U cijeloj poslovnoj godini odjel za vjetroelektrane trebao bi bilježiti operativni gubitak od dvije milijarde eura, potvrdili su. Glavni izvršni direktor Siemens Energyja Christian Bruch tvrdi da su temelji energetskog sektora u cjelini snažni, ali problem je u tempu širenja mreža.

Budu li se kapaciteti proširivali sadašnjim tempom, s Kinom u glavnoj ulozi, svijet ih neće utrostručiti do 2030., kao što je dogovoreno prošle godine na klimatskom samitu COP28 u Dubaiju, upozorio je Bruch. Poskupljenje sirovina i dijelova i dugotrajni postupci pribavljanja dozvola izazvali su otpise i gubitke u cijelom sektoru, unatoč snažnoj potražnji, napominje Reuters. 

“Tržište više ne funkcionira”

Danski Orsted najavio je u srijedu analizu portfelja i smanjenje broja radnih mjesta, nakon otpisa odgođenih projekata u Sjedinjenim Američkim Državama. Planiraju smanjiti fiksne troškove za milijardu danskih kruna (133,6 milijuna eura) do 2026.

Njegov domaći konkurent Vestas izvijestio je da je u zadnja tri mjeseca prošle godine ponovo poslovao u plusu, ali izvršni direktor upozorava da sektor očekuju izazovi i u 2024.

“Tržište više ne funkcionira”, ustvrdio je Danny van Doesburg iz nizozemske tvrtke za upravljanje imovinom APG Asset Management koja po podacima LSEG-a vlasnik udjela u Vestasu, Orstedu i Siemens Energyju. Vlade bi trebale pomoći da se uspostavi model koji će raspoređivati zaradu na cijeli lanac vrijednosti, smatra Van Doesburg. 
 Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *