Nove tehnologijeVesti

EU zelena tranzicija

Europa znatno povećala kapacitete za proizvodnju struje u vjetroelektranama na moru

Hina11:55, 19. siječnja 2024.

Europa znatno povećala kapacitete za proizvodnju struje u vjetroelektranama na moru
Ilustracija: Shutterstock

EUROPSKI kapaciteti za proizvodnju struje u vjetroelektranama na moru znatno su uvećani u 2023. godini, izvijestila je udruga proizvođača WindEurope.

Lani je u Europi instalirano 4.2 gigavata novih kapaciteta, za 40 posto više nego u 2022., pokazuju preliminarne brojke udruge objavljene danas.

Većina novih kapaciteta instalirana je u teritorijalnim vodama Nizozemske, Francuske i Britanije

EU je dobio nove vjetroelektrane na moru kapaciteta tri gigavata, za 2.1 gigavat više nego u prethodnoj godini. Većina novih kapaciteta instalirana je u teritorijalnim vodama Nizozemske, Francuske i Britanije, izvijestila je udruga.

I ulaganja u europske vjetroelektrane na moru dosegnula su najvišu razinu otkada su ušle u upotrebu, ističu u WindEurope, navodeći da je u osam vjetroelektrana kapaciteta devet gigavata uloženo ukupno 30 milijardi eura.

I novi kapaciteti vjetroelektrana na kopnu u EU dosegnuli su lani najvišu razinu otkada se prate podaci, od 14 gigavata, izračunao je nedavno WindEurope. Energija vjetra činila je lani 19 posto proizvodnje električne energije u Europi, stoji u priopćenju.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *