Solarne elektraneVesti

Nemačka u mreži dostigla 55 posto zelene energije

Njemačka dosegla udio zelene energije u mreži od 55 posto

Hina|Prije sat vremena17:35, 03. siječnja 2024.

Njemačka dosegla udio zelene energije u mreži od 55 posto
Ilustracija: Shutterstock

UDIO obnovljivih izvora energije u njemačkoj elektroenergetskoj mreži dosegnuo je u 2023. godini 55 posto zahvaljujući proširenim kapacitetima i povoljnim vremenskim uvjetima, objavio je njemački regulator.

Udio zelenih izvora bio je tako lani za 6.6 postotnih bodova veći nego u 2022., a do 2030. trebao bi dosegnuti 80 posto, prema službenim planovima.

Njemačka je odustala od nuklearne energije

Njemačka je odustala od nuklearne energije i namjerava ugasiti većinu termoelektrana na ugljen. Preostala plinska postrojenja namjerava koristiti uglavnom kao rezervnu mrežu.

U skupini obnovljivih izvora daleko je najviše struje proizvedeno u vjetroelektranama na moru, s udjelom u proizvodnji od 31.1 posto, utvrdila je Bundesnetzagentur. Slijede solarna energija i biomasa s udjelima od 12.1 odnosno 8.4 posto.

Preostalih 3.4 posto otpada na hidroenergiju i druge obnovljive izvore, stoji u priopćenju regulatora.

U prošloj godini smanjili ukupno opterećenje javnih elektroenergetskih mreža

Udio zelenih izvora povećan je u 2023. zahvaljujući proširenim proizvodnim kapacitetima i povoljnim vremenskim prilikama.

Mreže za opskrbu električnom energijom, koje financiraju potrošači, a nadzire regulator, moraju stvoriti uvjete za prijelaz s centralizirane proizvodnje temeljene na fosilnim gorivima na milijune decentraliziranih proizvodnih jedinica s niskim razinama emisije ugljika koje se uglavnom oslanjaju na energiju vjetra i sunca.

U prošloj se godini ukupno opterećenje javnih elektroenergetskih mreža smanjilo za 5.3 posto, na 456.8 teravatsati (Twh), odražavajući slabiju potražnju i prioritetni status zelene energije u odnosu na struju proizvedenu uz pomoć fosilnih goriva.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *