Vesti

Više od polovine električne energije iz obnovljivih izvora

Prvi put je polovina potrošene struje u Njemačkoj klimatski neutralna

Hina11:18, 18. prosinca 2023.

Prvi put je polovina potrošene struje u Njemačkoj klimatski neutralna
Ilustracija: Shutterstock

POLOVINA potrošene električne energije u Njemačkoj u 2023. prvi će put biti klimatski neutralna, pokazale su prognoze Centra za istraživanje solarne energije i vodika Baden-Württemberg (ZSW) i Njemačke udruge industrije energije i vode (BDEW).

Obnovljivi izvori energije činili su nešto manje od 52 posto bruto potrošnje električne energije u tekućoj godini, što je pet postotnih bodova više nego prošle godine.

Obnovljivi izvori energije

ZSW i BDEW pretpostavljaju da će ukupna bruto potrošnja električne energije u 2023. iznositi oko 517.3 milijarde kilovatsati. Obnovljivi izvori energije činili su posebno visoke udjele u srpnju s 59 posto, svibnju s 57 posto te listopadu i studenom s 55 posto potrošnje energije u Njemačkoj.

U lipnju je proizvodnja električne energije iz sunčeve svjetlosti dosegnula novi rekord od 9.8 milijardi kilovatsati. Energija vjetra na kopnu oborila je novi godišnji rekord sa 113.5 milijardi kilovatsati te je s 267 milijardi kilovatsati proizvedeno više klimatski neutralne električne energije nego ikad.

“Na pravom smo putu, ali…”

“Brojke pokazuju da smo na pravom putu”, objasnila je predsjednica izvršnog odbora BDEW Kerstin Andreae. Međutim, put do potpuno klimatski neutralne opskrbe električnom energijom nije zajamčen, rekla je.

“Drugih 50 posto možemo postići samo ako političari nastave dosljedno uklanjati sve prepreke širenju obnovljivih izvora energije”, upozorila je.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *