NekategoriziranoNove tehnologijeVesti

Punjači za električna vozila

Scholz s povezom na oku najavio velike promjene oko punjača za električne aute

Hina, Index Vijesti19:02, 05. rujna 2023.

Scholz s povezom na oku najavio velike promjene oko punjača za električne aute
Foto: Hina

NJEMAČKI kancelar Olaf Scholz najavio je na otvorenju Međunarodne izložbe automobila (IAA mobility) u Münchenu gradnju velikog broja punjača za električne automobile diljem Njemačke.

“Bit ćemo prva zemlja u Europi sa zakonom koji vlasnicima benzinskih crpki nalaže ugradnju brzih punjača snage od najmanje 150 kilovata”, rekao je Scholz prilikom otvaranja Međunarodne izložbe automobila.

Cilj je da do 2030. u Njemačkoj bude registrirano 15 milijuna automobila na električni pogon, rekao je kancelar te istodobno apelirao na automobilsku industriju da ponudi više povoljnijih modela.

“Već sad vožnja na benzin triput je skuplja od vožnje na struju, tako da se nabavka električnog automobila amortizira već nakon pet godina. No taj rok se mora dodatno skratiti”, rekao je Scholz koji se pojavio s povezom na oku nakon što je zadobio ozljede u sportskoj nesreći. 

Trenutno nema modela ispod 30.000 eura s dovoljnim dosegom

Trenutno na njemačkom tržištu gotovo da i nema modela ispod 30.000 eura s dovoljnim dosegom.

Danas je Savezni ured za statistiku objavio kako je trenutno u Njemačkoj registrirano najviše automobila u povijesti s 583 automobila na 1000 stanovnika. Od toga je samo 2.1 posto registriranih automobila na električni pogon.

Scholz je istodobno pohvalio njemačku automobilsku industriju kao inovativnu i sposobnu u obrani od strane konkurencije, posebice iz Kine, koja prvi put s brojnim izlagačima sudjeluje na IAA-u.

“Konkurentnost njemačke automobilske industrije je izvan svake sumnje. Konkurencija nas mora poticati, a ne zastrašiti”, rekao je Scholz.

Bavarski premijer Markus Soeder (Kršćansko-socijalna unija CSU), koji je također govorio na svečanom otvorenju, zatražio je od vlade da produlji programe subvencije pri kupnji električnih automobila.

Predsjednica Saveza njemačke automobilske industrije Hildegard Mueller zatražila je da politika omogući povoljnije uvjete za industrijsku proizvodnju u Njemačkoj smanjenjem birokracije i jeftinijom električnom energijom za industriju.

Pripadnici organizacije za zaštitu okoliša Greenpeace su isticanjem transparenata i skakanjem po izloženim automobilima prekidali kancelarov obilazak sajma na štandu BMW-a i Mercedes Benza.

“Ovakvi prosvjedi dio su javne demokratske rasprave”, rekao je Scholz.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *