Nove tehnologijeVesti

Fosilna goriva odlaze u istoriju

Fosilna goriva se u EU sve manje koriste za proizvodnju električne energije

Hina07:27, 30. kolovoza 2023.

Fosilna goriva se u EU sve manje koriste za proizvodnju električne energije
Ilustracija: EPA

UPOTREBA fosilnih goriva za proizvodnju električne energije u Europskoj uniji smanjila se za 17 posto u prvoj polovici 2023. u odnosu na isto razdoblje prošle godine, pokazalo je istraživanje objavljeno danas. Portugal, Austrija, Bugarska, Estonija i Finska zabilježili su smanjenje veće od 30 posto, prema studiji energetskog think-tanka Ember.

U još 11 članica EU proizvodnja električne energije iz fosilnih goriva smanjena je za više od 20 posto. Europska unija proizvela je samo 33 posto električne energije iz fosilnih goriva u prvoj polovici ove godine, najmanje od 1990. godine, navodi se u istraživanju. 

“Promjene su nedovoljne”

To je uglavnom posljedica visokih cijena ugljena i plina, smanjene potražnje te širenja proizvodnje obnovljive energije, navodi think-tank. Proizvodnja solarne energije porasla je za 13 posto u EU u prvoj polovici 2023. u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je proizvodnja vjetra porasla za 4.8 posto. 

No Matt Ewen, analitičar tvrtke Ember, to ocjenjuje nedovoljnim. “Trebamo vidjeti čistu energiju koja brže zamjenjuje fosilna goriva. Hitno je potreban ogroman poticaj, posebno glede sunca i vjetra, kako bi se podržalo otporno gospodarstvo diljem Europe”, rekao je.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

#električna energija#fosilna goriva

PRIKAŽI JOŠ VIJESTI

Pročitajte još

Tko su 22 žene ubijene u Nizozemskoj, Belgiji i Njemačkoj? Stigle nove informacijeNa Lopudu brutalno pretukao radnika iz Srbije nakon svađe. Zatvoren jeZET-ov bus vukao curu po cesti, policija istražuje. ZET: Vozač ne zna ništa o tomeMUP bi mogao graditi novi centar za migrante u selu kod KarlovcaRazoren grad na Floridi, olujni val od 5 metara, ima mrtvih. “Najgore tek stiže”Ruskinja pisala protiv rata, osuđena na 6 godina. Orban: Samo Trump može okončati ratNova teorija zavjere širi se Europom, vezana je uz euro: “To je jeb*na zamka”FOTO James Webb snimio najdetaljniju fotografiju galaksije Vrtlog

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *