Vesti

Vetrenjače preplavile Nemačku

Njemačka ubrzanim tempom postavlja vjetroelektrane

Hina17:07, 18. srpnja 2023.

Njemačka ubrzanim tempom postavlja vjetroelektrane
Foto: EPA

OTVARANJE kopnenih vjetroelektrana u Njemačkoj ubrzalo se u prvoj polovini godine s novom 331 vjetroturbinom ukupnog kapaciteta oko 1.56 gigavata, objavila su danas industrijska udruženja.

Uzimajući u obzir ugašene vjetroturbine, kapaciteti su u prvoj polovini godine neto povećani za 1.32 gigavata i veći su za 50 posto nego u istom razdoblju lani.

Najviše novih kapaciteta instalirano je u saveznoj pokrajini Schleswig-Holstein, na sjeveru, dok u ostatku Njemačke korištenje energije vjetra i dalje kaska, posebno na jugu, napominju iz udruženja. Među glavnim preprekama i dalje izdvajaju dugotrajne postupke planiranja i ishođenja dozvola te nedostatak raspoloživog zemljišta.

Da bi se postigli vladini ciljevi proizvodnje energije iz obnovljivih izvora do 2030., tempo prijelaza treba ubrzati, poručuju iz udruge za energiju vjetra i VDMA Power Systems. Prošle je godine vlada usvojila opsežne mjere kako bi ubrzala rast proizvodnje struje iz Sunčeve energije i energije vjetra.

Vjetroelektranama namjeravaju pokriti 80 posto bruto potrošnje struje

Do kraja desetljeća Njemačka namjerava obnovljivim izvorima energije pokriti 80 posto bruto potrošnje električne energije. Vjetroturbine bi trebale dodati oko 115 gigavata novih kapaciteta, što nalaže godišnje povećanje za 10 gigavata.

Preliminarni podaci statističkog ureda Destatisa pokazali su u lipnju da se proizvodnja struje u Njemačkoj smanjila u prvom tromjesečju, a vjetar je za dlaku istisnuo ugljen s pozicije glavnog izvora energije.

U prva tri ovogodišnja mjeseca proizvedeno je i u mrežu plasirano 132.8 milijardi kilovatsati struje, za 7.8 posto manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Najviše struje proizvedeno je u vjetroelektranama, čiji je udio u proizvodnji porastao na 32.2 posto, s 30 posto na početku 2022., utvrdio je Destatis. Udio ugljena spustio se, pak, s 31.5 na 30 posto.

Većina struje proizvedena je ipak iz konvencionalnih izvora kao što su ugljen, plin i nuklearna energija, čiji je udio u proizvodnji iznosio 51.4 posto. U istom prošlogodišnjem razdoblju iznosio je 52.9 posto.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *