Nove tehnologijeSolarne elektraneVesti

Vetrenjače vibriraju

Abnormalne vibracije nekih komponenti SIEMENS vetrogeneratora

petarEdit0SHARES

Problemi s vjetroturbinama smanjili su tržišnu kapitalizaciju Siemens Energyja

Hina18:16, 26. lipnja 2023.

Problemi s vjetroturbinama smanjili su tržišnu kapitalizaciju Siemens Energyja
Foto: EPA

PROBLEMI s vjetroturbinama smanjili su tržišnu kapitalizaciju njemačkog proizvođača opreme za proizvodnju energije Siemens Energyja za 7.4 milijarde eura, nakon oštrog pada cijene dionice i procijenjenog troška od minimalno milijardu eura.

Njegovim se dionicama u ponedjeljak trgovalo po cijeni od oko 14 eura, najnižoj u sedam i pol mjeseci, što ga je spustilo među tri kompanije s najnižom cijenom dionice među njih 40 u sastavu indeksa Frankfurtske burze DAX.

Lošije su stajale samo Commerzbank i Deutsche Bank, čijim se dionicama trgovalo po cijeni nešto većoj od devet eura, pokazuju podaci s Frankfurtske burze.

Dionica Siemens Energyja bila je tijekom poslijepodneva na gubitku 3.3 posto, što znači da je od četvrtka navečer i povlačenja smjernica o ovogodišnjim poslovnim rezultatima njegova tržišna kapitalizacija smanjena za oko 7.4 milijarde eura.

Kompanija je povukla smjernice nakon što je utvrdila da će troškovi uklanjanja problema u poslovanju biti veći od milijardu eura.

„Prije donošenja daljnjih zaključaka čekamo konačne rezultate analize „, rekao je glasnogovornik tvrtke na upit Reutersa.

Većina problema detektirana je kod dijelova vjetroturbina na kopnu od 108 gigavata, uključujući lopatice.

Analiza je otkrila „abnormalne vibracije nekih komponenti“, objavili su dodajući i da je pod znakom pitanja i povećanje proizvodnje vjetroturbina koje se instaliraju na moru.

Ovisno o tome mogu li se problemi otkloniti ili ne, cijena dionice mogla bi iznositi od 11 do 34 eura, kazali su Citijevi analitičari, dodajući da je ključno što će iz Siemens Energyja poručiti pri objavi kvartalnih rezultata poslovanja 7. kolovoza.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

You May Also Like

Cvet i plod zove su božanstvo prirode

Zdravlje žena

Cvijetin Milivojević

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *