Nove tehnologijeVesti

Raste broj punjača za električna vozila

Njemačka lani povećala broj javnih punionica za električna vozila za 35 posto

Hina12:55, 15. ožujka 2023.

Njemačka lani povećala broj javnih punionica za električna vozila za 35 posto
Ilustracija: EPA

NJEMAČKA je u 2022. godini povećala broj javnih punionica za električna vozila za 35 posto, na 80.500, izvijestilo je Njemačko udruženje industrije energije i vode (BDEW).

Nove punionice povećale su kapacitet za punjenje za više od 40 posto, na 2.47 gigavata, navodi BDEW. Snažno povećanje kapaciteta udruga objašnjava u prvom redu znatno većim brojem punktova za ultrabrzo punjenje kapaciteta od najmanje 150 kilovata.

“Brojke pokazuju ogroman tehnološki skok u kapacitetima za punjenje”

“Brojke jasno pokazuju ogroman tehnološki skok u kapacitetima za punjenje”, zaključila je izvršna direktorica BDEW-a Kerstin Andreae u priopćenju objavljenom u utorak.

“Vozila se pune sve brže, operateri punionica prilagođavaju tehnologiju i nude veći kapacitet punjenja.” Broj punionica često je meta kritika, argumentiranih vladinim planom o milijun punionica do 2030., navodi Andreae, tvrdeći da je taj cilj zapravo tehnički zastario budući da ne uzima u obzir kapacitet za punjenje.

Razgranata mreža punionica preduvjet je elektromobilnosti u cestovnom prometu. Da bi se postigao cilj Berlina o milijun punionica do kraja desetljeća, svake bi godine trebalo otvoriti više od 131.000 novih mjesta za punjenje, znatno više no do sada.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *