Nove tehnologijeVesti

Vodonik je gorivo budućnosti

Hyundai će proizvoditi vodikove ćelije za njemačkog proizvođača kamiona

Hina11:38, 12. prosinca 2022.

Hyundai će proizvoditi vodikove ćelije za njemačkog proizvođača kamiona
Ilustracija: EPA

JUŽNOKOREJSKI Hyundai isporučit će prema trogodišnjem ugovoru više od tisuću vodikovih sustava gorivih ćelija njemačkom proizvođaču ekološki prihvatljivih vozila Faunu, objavio je Hyundai.

Prema sporazumu, Hyundai će isporučiti 1100 sustava vodikovih gorivih ćelija za ekološki prihvatljive kamione za smeće i teretne kamione koje će proizvoditi Enginius, podružnica njemačkog proizvođača automobila grupe Faun.

Faun planira započeti s ugradnjom Hyundaijevih sustava vodikovih gorivih ćelija od 90 kilovata u kamione za smeće Bluepower i teretne kamione Citypower u drugoj polovini 2023. godine, navodi se.

U siječnju 2021. Hyundai je pokrenuo brend u svom sustavu gorivih ćelija, nazvan HTWO, što je kratica za molekulu vodika H2.

Očekuju rast potražnje u Kini

U ožujku prošle godine grupa je počela graditi tvornicu HTWO sustava vodikovih gorivih ćelija u Gwangzhou s ciljem početne proizvodnje 6500 jedinica godišnje, s početkom 2023. godine. Tvornica HTWO Gwangzhou bit će u potpunosti u vlasništvu korejske automobilske grupe.

Hyundai očekuje daljnji rast potražnje za sustavima vodikovih gorivih ćelija u Kini, najvećem svjetskom automobilskom tržištu, budući da kineska vlada nastoji osigurati milijun vozila s vodikovim pogonom do 2035. godine.

U okviru plana proizvodnje sustava na vodik, Hyundai namjerava do 2030. proizvesti 500 tisuća vozila koje će pokretati vodik i 700 tisuća sustava vodikovih gorivih ćelija, kako bi učvrstio vodeći status na globalnom tržištu vozila na vodik.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *