Nove tehnologijeVesti

Projekat SOLARIS

Testirano bežično napajanje iz svemira: “Može skupljati energiju 24 sata dnevno”

Zadnja nadopuna: 12:10, 09. studenog 2022.

Testirano bežično napajanje iz svemira: "Može skupljati energiju 24 sata dnevno"
Foto: ESA

EUROPSKA SVEMIRSKA AGENCIJA (ESA) kroz projekt SOLARIS istražuje sve inovativne tehnologije kojima se solarna svemirska energija može primijeniti u praksi, odnosno bežičnim putem prenijeti na bilo koje područje na Zemlji.

Jedna takva metoda nedavno je demonstrirana u Münchenu, u Airbusovom objektu. Stručnjaci su putem mikrovalnog emitiranja prebacili takozvanu zelenu energiju između dvije točke udaljene 36 metara koje predstavljaju Svemir i Zemlju.

Pomoću primljene energije osvijetlili su model grada, proizveli zeleni vodik razdvajanjem vode i prvi put bežično ohladili bezalkoholno pivo.

Skupljanje solarne energije 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu

Prema radnoj verziji solarnog sustava baziranog u svemiru, sateliti u geostacionarnoj orbiti skupljali bi sunčevu svjetlost 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu, a zatim bi je pretvarali u mikrovalove i emitirali prema prijemnicima na Zemlji, piše ESA.

Sateliti bi trebali biti jako veliki, čak nekoliko kilometara, kako bi proizveli ekvivalentnu snagu tipične nuklearne elektrane. Da bi se to postiglo, potreban je tehnički napredak u područjima kao što su proizvodnja u svemiru i robotska montaža, jeftini fotonaponski sustavi visoke učinkovitosti, elektronika velike snage i formiranje radiofrekvencijskog snopa.

Također će se istražiti kakve utjecaje mogu imati mikrovalovi male snage na zdravlje ljudi i životinja te kako su kompatibilni sa zrakoplovima i satelitima.

“Tehnologija se bazira na jednostavnom principu, hvata sunčevu svjetlost i potom je bežično emitira prema Zemlji gdje bi ona mogla napajati gradove, tvornice i kućanstva”, objašnjava Jean-Dominique Coste iz Airbusa.

Projekt SOLARIS

O prednostima prikupljanja solarne energije iz svemira govorio je i Yoann Thueux iz Airbusa.

“Izvan Zemljine atmosfere, sunčeva svjetlost nam je dostupna u neograničenom periodu, ne samo tijekom dana i po lijepom vremenu kao na Zemlji. Dodatno, jača je za oko 50 posto. Tako solarni panel u geostacionarnoj orbiti koji je iste veličine kao onaj na Zemlji može proizvesti znatno više električne energije”, rekao je Thueux.

Istraživanje projekta SOLARIS omogućit će državama članicama ESA-e da donesu informirani izbor o budućoj implementaciji svemirske solarne energije kao novog izvora čiste, uvijek aktivne snage koja nadopunjuje postojeće obnovljive izvore energije. 

ESA će 22. i 23. studenog ove godine predstaviti SOLARIS europskim delegatima u agenciji.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *