Nove tehnologijeVesti

Zeleni vodonik

Njemačka daje 134 milijuna eura kemijskom divu za proizvodnju “zelenog vodika”

Index Vijesti/HinaPrije 8 sati

Njemačka daje 134 milijuna eura kemijskom divu za proizvodnju "zelenog vodika"
Foto: EPA

EUROPSKA komisija odobrila je plan njemačke vlade da kemijskom divu BASF-u osigura 134 milijuna eura pomoći za proizvodnju zelenog vodika.

Njemačka time može pomoći BASF-u da pridonese “ozelenjavanju kemijskog vrijednosnog lanca i transportnog sektora”, izjavila je povjerenica EU za tržišno natjecanje Margrethe Vestager u priopćenju objavljenom početkom tjedna.

“Danas odobrena mjera Njemačkoj će također pomoći da zamijeni vodik baziran na fosilnim gorivima u industriji koju je teško dekarbonizirati i smanji ovisnost o uvezenim fosilnim gorivima”, dodala je Vestager.

Bespovratna pomoć

Odobrena pomoć bit će bespovratna i poduprijet će izgradnju i instalaciju velikog pogona za elektrolizu na BASF-ovoj lokaciji u Ludwigshafenu, koji bi od 2025. trebao proizvoditi oko 5000 metričkih tona obnovljivog vodika i 40.000 metričkih tona kisika godišnje.

BASF će time smanjiti emisiju stakleničkih plinova, a zeleni vodik koristit će, primjerice, kamioni i autobusi, objašnjava Europska komisija.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *