Nove tehnologijeVesti

Norveška i klimatske promene

POSTED ON BY VES

Skladište CO2

Pet kompanija želi graditi skladište CO2 uz obalu Norveške

HinaPrije 6 sati

Pet kompanija želi graditi skladište CO2 uz obalu Norveške
Foto: EPA

PET kompanija prijavilo se za gradnju skladišta ugljičnog dioksida u epikontinentalnom pojasu uz obalu Norveške, priopćilo je u srijedu ministarstvo za naftu i energetiku.

Ministarstvo je u rujnu kompanijama zainteresiranim za skladištenje CO2 ispod morskog dna predložilo dva područja, jedno u Sjevernom moru i jedno u arktičkom Barentsovom moru.

Skladištenje CO2 tehnologija je koja omogućuje hvatanje tog stakleničkog plina i njegovo skladištenje pod zemljom odnosno ispod morskog dna.

Tko se prijavio? 

Za gradnju skladišta uz obalu Norveške interes su pokazali i poslali prijavu do 9. prosinca Shell, Equinor, Horizon Energy, Northern Lights i Vaar Energi, navodi ministarstvo u priopćenju.

Northern Lights zajednička je tvrtka Equinora, Shella i Totala koja već gradi skladište CO2 u blizini najvećeg norveškog plinskog polja Troll.

Vaar Energi, norveška podružnica talijanskog Enija, prošlog je tjedna objavio da se pridružuje projektu razvoja skladišta ugljičnog dioksida u Barentsovom moru koji su pokrenuli Equinor i Horisont Energi.

Ministarstvo kazalo kad će izdati prve dozvole

“Raduje (nas) što tvrtke pokazuju interes za dodjelu površina za skladištenje CO2”, rekla je norveška ministrica za naftu i energetiku Marte Mjoes Persen.

Norveška vlada promiče razvoj tehnologije za hvatanje i skladištenje CO2 jer bi im to moglo pomoći da postignu klimatske ciljeve i da podrže proizvodnju vodika i amonijaka bez emisija.

Ministarstvo je priopćilo da će dozvolu za gradnju skladišta izdati u prvoj polovini iduće godine.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

PODRŽITE INDEX

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *