Nove tehnologije

Inovacija u skladu sa dogovorom u Glazgovu

 BY VES

Kamioni po principu trolejbusa

0SHARES

Svet ide ka tome da ugalj postane prošlost, Srbija od njega – ne odustaje

BIZNISAutor:Maja Đurić11. nov. 202119:24

Kamioni sa trolom već se testiraju na nemačkim auto-putevima

AUTOAutor:Energetski portal10. nov. 202110:29Podeli:

Foto:Siemens

Ugradnja baterije možda je idealno rešenje za elektrifikaciju automobila, kombija, pa čak i autobusa, ali kada je reč o kamionima, dodatna težina baterije može predstavljati ozbiljan problem.

Za teška vozila bilo je neophodno „razmišljati van kutije“ i pronaći način da se električna energija, ako ne putem baterija, do kamiona dopremi na drugi način. Projekat, koji bi mogao biti rešenje za elektrifikaciju teretnjaka, upravo se testira u severnoj nemačkoj pokrajini Šilsvig-Holštajn, a ukoliko prođe sve bezbednosne testove, označiće početak nove ere u saobraćaju teretnih vozila, piše Energetski portal.

Foto:Siemens

Reč je o ugradnji pantografa na kamione, onakvih kakve srećemo na trolejbusima, kao i izgradnja nadzemnih vodova duž „spore“ trake auto-puta. Pet kilometara ovakve infrastrukture već je izgrađeno u pomenutoj pokrajini, nedaleko od Lubeka, a vodovi se električnom energijom napajaju iz trafostanica.

Foto:Siemens

Kamioni, osim pantografa, električnog motora i baterije, imaju još i motor sa unutrašnjim sagorevanjem, te po potrebi mogu da kombinuju električni pogon i pogon na fosilna goriva.

Znate li šta znači oznaka TIR na kamionima?

AUTO25. avg. 2021

Nema „trke puževa“: Slovenci zabranili preticanje teškim teretnim vozilima

AUTO02. nov. 2021

Recimo, kada saobraćaju auto-putem, idealno bi bilo da koriste električni pogon, dok po isključenju sa auto-puta, dok razvoze robu, ili dok pretiču drugo vozilo, kamioni mogu da pređu na benzin ili dizel.

Cilj je da se 1/3 nemačkih auto-puteva pokrije električnim vodovima čime će se znatno smanjiti zagađenje koje stvaraju kamioni.

Kompanije Siemens Mobility i Continental Engineering Services (CES) će u budućnosti sarađivati ​​na razvoju i proizvodnji pantografa za kamione. Udruživanjem znanja i iskustva, dve kompanije nameravaju da ostvare serijsku proizvodnju opreme za hibridne kamione.

Bonus video: VIDEO-TEST: Valja li nova Opel Mokka?Video Player is loading.Play VideoPlayMuteCurrent Time 0:00/Duration -:-Loaded: 0.00%0:00Stream Type LIVERemaining Time -0:00 1xPlayback RateChapters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *