Nove tehnologijeVesti

Tim eksperata

Tim eksperata Zastave

Brzo sam shvatio da će država usmeriti sve svoje aktivnosti na realizaciji ugovora sa Fiatom. Ostali delovi Grupe Zastava zapošljavali su znatan broj radnika. Trebalo je nastaviti aktivnosti za iznalaženje novih programa u cilju opstanka Grupe. Predložio sam kolegama da formiramo stručno udruženje kako bismo imali samostalnost u radu. Kada sačinimo primenljive projekte obratićemo se nadležnom Ministarstvu za realizaciju istog.

Za osnivanje i definisanje ciljeva Udružunja, okupili smo se u jedan ambiciozan tim u kome su pored mene bili i doktor tehničkih nauka Đorđević, magistar mašinstva Zoran Bogdanović i diplomirani mašinski inženjer Zoran Stošić.

C:\Users\macmini\Desktop\20190217_152213.jpg

Z.Stošić, M.Đorđević, Z.Radojević, Z.Bogdanović

Ciljevi i zadaci Udruženja:

  • Zalaganje za unapređenje privrede Srbije kroz identifikovanje adekvatnih tehnologija za proizvodnju konkurentnih proizvoda na svetskom tržištu, unapređenje svih delatnosti koje utiču na kvalitet života.
  • Projektovanje i realizacija sistema za korišćenje alternativnih izvora energije: geotermalna energija, energija vetra, vode i sunca, kombinovani sistemi.
  • Zalaganje za razvoj i unapređenje automobilske industrije u Srbiji i iniciranje izrade programa razvoja, uz korišćenje svih kadrovskih i ostalih raspoloživih resursa za unapređenje i razvoj automobilske industrije u Srbiji i 
  • Iniciranje stvaranja domaćih klastera iz oblasti proizvodnje motornih vozila, obnovljivih izvora energijei njihovog povezivanja sa stranim klasterima.

Na osnovu iskustava stečenih u posetama kineskim proizvođačima vozila odlučili smo da se posvetimo izradi elektro automobila. 

Prilog: Prezentacija aktivnosti na projektu elektro automobila

Pošto je projektom bilo predviđeno da se elektro auto napravi na platformi Zastave 10, Privredna komora Kragujevca je ustupila udruženju svoje relativno novo vozilo Zastava 10. U projektom predviđenom roku, iz Kine su stigle sve naručene komponente. Komponente su plaćene od strane privatnog servisa i udruženja.

Za šefa tima izvođača postavili smo Zorana Markovića diplomiranog elektro inženjera iz Instituta fabrike automobila.

Radovi su obavljani u privatizovanom servisu Zastave promet. Početne probe smo vršili u krugu servisa. Veoma brzo smo dobili i atest od ovlašćene institucije (Mašinski Fakultet). 

Elektro auto smo, početkom maja 2010, registrovali u MUP-u Kragujevac. Bio je to prvi elektro auto registrovan, u skladu sa zakonom, za javni saobraćaj. Odmah smo počeli sa putnim ispitivanjima. Rezultati su bili u skladu sa projektovanim karakteristikama.

Picture8.jpg
Picture2.jpg
Picture1.jpg
Picture3.jpg

Novi model elektro automobila dostiže brzinu od 120 km/h i može da pređe 100 kilometara između dva punjenja. Troškovi vožnje, s obzirom na cene struje, su minimalni. Na primer, pri testiranju potrošnje, vožnja od Kragujevca do Beograda, koštala je manje od 100 dinara.

Zavodu za patente prijavli smo naše tehničko rešenje kao originalni patent.

Za realizaciju našeg projekta vladalo je veliko interesovanje i mnogi mediji u Srbiji su objavili naš uspeh.

Na “Šumadija sajmu“u Kragujevcu, 20. maja 2010, prikazali smo ovo vozilo budućnosti koje su pored mase posetilaca, probali ili razgledali ministri Vlade Srbije. 

Picture4.jpg
Picture5.jpg
Picture6.jpg
Picture7.jpg

Sa gradonačelnikom Kragujevca, koji je takođe probao auto, dogovorili smo da se deo Spomen parka proglasi eko zonom i da posetioci, koji žele obilazak autom mogu to učiniti samo iznajmljivanjem el. auta (na primer u početku bi grad, za obilazak dela spomen parka, mogao besplatno obezbediti upotrebu elektro auta). 

Picture9.jpg

Neposredno posle sajma Tim eksperata je pristupio radu na idejnom projektu, kojim bi se definisalo korišćenje postojećih modela različitih proizvođača automobila za realizaciju usvojene metodologije. Poznato je da renomirani proizvođači automobila projektuju univerzalne platforme koje su predviđene za sve vrste pogona. 

Metodologija je u startu zasnovana na optimalnom niskobudžetnom pristupu, a posebno je isplativa konverzija pogona sa unutrašnjim sagorevanem u elektro pogon kod polovnih automobila. 

Naša namera je bila da se naš projekat realizuje u jednoj od organizacionih celina Grupe Zastava (npr. u Inpru, u Kamionima ili direktno u hali Grupe Zastava). Auto smo iz tih razloga garažirali u krugu Zastave to jest u prostorji, koja pripada Grupi neposredno do kapije stare Pirotehnike, koja je imala obezbeđenje.

Za realizaciju projekata Tima eksperata bila je potrebna direktna podrška nadležnih državnih institucija i lokalnih samouprava. 

Uzimajući u obzir postojeći kadrovski potencijal Zastave, potpisan ugovor o saradnji sa kineskom kompanijom koja je jedna od vodećih svetskih proizvođača i isporučilaca specifičnih komponenti za elektro automobile kao i pokrenute pregovore za lociranje proizvodnje kvalitetnih baterija, podrška nadležnih ministarstava bi se svakako isplatila.

Na odgovor nadležnog ministarstva kome smo poslali zahtev za investiranje realizacije našeg projekta u Grupi Zastava dugo se čekalo. Umesto pisanog stava Aleksndar Ljubić mi je usmeno saopštio da ni slučajno ne smemo organizovati proizvodnju elektro automobila u objektima Grupe Zastava jer bi to naljutilo Fiat. Dodao je da Fiat radi na razvoju automobila na električni pogon. Ovakav stav Ljubića (u to vreme i predsednika upravnog odbora Zastave) razočarao je sve učesnike ovog projekta.

Nakon ove razočaravajuće informacije, Upravni odbor udruženja je nastavio da pregovara sa jednom istraživačkom institucijom oko daljeg razvoja i lociranja proizvodnje na lokaciji Šumadije.

Kada smo hteli ponovo da registrujemo auto i promenimo mu lokaciju, nismo ga našli. Posle dužeg vremena saznali smo da ga je neko odvezao iz kruga Zastave u Rezervni deo kojim je rukovodio direktor Ninoslav Milenković. Automobil je tamo demontiran i prodati su svi delovi uključujući i školjku.

Pošto sam neposredno pre tog događaja otišao u penziju ja nisam ništa mogao da preduzmem. Ugasili smo udruženje jer je očigledno da će i svaki budući rad biti uzaludan. 

Možda sva ova događanja deluju neverovatno ali na žalost su istinita.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *