Vesti

Šta vas sve čeka ako žeite da proizvedete i prodate eektričnu energiju?

Iz ličnog iskustva – Šta vas sve čeka ako u Srbiji želite da postanete prozjumer?

Srbija 20.01.2019. | Komentari: 33 CommentsAutor: Vladimir SpasićSlika: Ana DžokićIz ličnog iskustva – Šta vas sve čeka ako u Srbiji želite da postanete prozjumer?

Ana Džokić, arhitekta iz Beograda, instalirala je na krovu svoje kuće solarne panele kako bi smanjila troškove, ali i zagađenje vazduha u kraju u kojem živi. Ali, posle brojnih procedura i peripetija sa državnom administracijom morala je da limitira proizvodnju besplatne električne energije odnosno da baci ono što proizvodi, pa će joj se umesto za 16 godina investicija vratiti za 75!

Ana, koja je i jedan od inicijatora osnivanja organizacije Ko gradi grad, u razgovoru za Balkan Green Energy News je ispričala šta sve čeka one koji bi, kao ona i njena porodica, želeli da proizvode energiju za svoje potrebe, ali i da ono što je višak prodaju – da postanu prozjumeri, i proizvođači i potrošači.

“Instaliranje mini solarne elektrane odnosno solarnih panela, na krovu kuća bi trebalo da postane tako jednostavno kao kupovina peći na drva! Tako, na primer, u Holandiji možete da je nabavite u nekom od većih maloprodajnih lanaca, i instalirate”, kaže Ana, koja je svoj “slučaj” predstavila i u Skupštini Srbije, u okviru 6. sastanka  Parlamentarnog foruma za energetsku politiku Srbije (PFEPS).

Motivacija joj je bila finansijska – na duge staze niski troškovi električne energije, ali i ekološka – odgovor na sve veće zagađenje vazduha, koje je u njenom komšiluku, zbog loženja na ugalj i drva, veoma očigledno.

Naravno, i ubeđenje da su građani neophodni deo energetske tranzicije.

Početak – visoko energetski efikasan stan koji će koštati malo

U toku 2015. njena porodica završila je izgradnju potkrovlja, od 63 m2, u porodičnoj kući, na Voždovcu. Uslov je bio da od ušteđevine koju su imali izgrade visoko energetski efikasan stan koji će ih kroz godine upotrebe koštati malo.

U gradnji su primenili standard “Pasivne kuće” (max. 60 kWh/m2 godišnje za ukupnu upotrebu energije). Kako bi to postigli ugrađena je, na primer, krovna izolacija debljine 30 cm kamene vune i toplotna pumpa vazduh-vazduh – koja koristi trećinu energije klasičnih načina grejanja na električnu energiju.

Zašto sunčeva energija?

Sa puno sunčanih sati godišnje, prema njenim rečima, Srbija ima veliki potencijal za proizvodnju solarne energije, a na primeru Nemačke de može videti da trend malih proizvođača obnovljivih izvora energije (OIE) raste.

Površina krova okrenutog ka jugu bila je dovoljna za 8 panela (oko 14 m2 krova), maksimalne proizvodnje 2 kWh.

Cilj nije bila energetska nezavisnost, odnosno potpuno isključenje sa elektroenergetske mreže, što bi, kako kaže, bilo veoma skupo, a i nepotrebno, već su se vodili idejom slanja viška proizvedene energije – ono što sami direktno ne koriste, u mrežu.

Nabavka panela i instaliranje koštali su 3.000 evra

Proizvodnja električne energije dovoljna za 50% potrošnje

“Danas jednostavno možete predvideti koliko energije solarni sistem može proizvesti na određenoj lokaciji, na primer upotrebom PVGIS online alata (Photovoltaic Geographical Information System). Na našoj lokaciji na Voždovcu, sa 8 panela procenjena proizvodnja je 2.390 kWh godišnje. Što danas, posle trogodišnjeg iskustva, iznosi oko 50% ukupne godišnje potrošnje”, ističe ona.

Panele je kupila za 3.000 evra, uključujući elaborat i instaliranje, koje uključuje panele i invertor i traje jedan dan.

Inače, distributer ih je rekao da priključenje solarnih panela nije potrebno prijaviti EPS Snabdevanje, koje je zaduženo za snabdevanje, ali ubrzo će shvatiti da to nije tako.

EPS dva puta menja brojilo jer misli da je neispravno

Brojilo je evidentiralo da je u mrežu vraćeno 300 kWh

U prva dva meseca upotrebe (od polovine maja, do polovine jula 2016.) elektrana je proizvela 600 kWh, dok je u mrežu vratila ili “izvezla” 300 kWh, što se videlo na samom brojilu. Međutim, EPS Snabdevanje je zbunjeno očitanim rezultatima, i točkićem brojila koje se vrti unazad. Misleći da je neispravno, brojilo menjaju dva puta.

“A zatim dobijamo obaveštenje: “Prema uredbi elektrodistribucije nije dozvoljeno da solarni paneli budu priključeni na istu instalaciju sa koje se napaja brojilo. Molimo vas da razdvojite instalacije u suprotnom biće vam obustavljena isporuka električne energije”, prepričava Ana dopis.

Tada elektranu isključuju i kreću u sagu koja otpočinje odlaskom u odsek elektrodistribucije, koji se bavi očitavanjem brojila.

Čekanje dugo 4 meseca

U narednih nekoliko meseci su u stalnom kontaktu sa inženjerima i pravnicima EPS-a. Oni su zainteresovani da pomognu, ali nije jasno koja je procedura za priključenje male solarne elektrane na mrežu, kada je u pitanju fizičko lice.

“Više od 4 meseca posle podnošenja zahteva za Izdavanje uslova za projektovanje i priključenje, prvog koraka u proceduri, dobijamo obaveštenje EPS-a da nam se ne mogu izdati tehnički uslovi. Umesto monofaznog, već standardno instaliranog invertora, zahteva se trofazno priključenje elektrane na distributivni sistem električne energije. Što će i sami inženjeri reći da je potpuno tehnički nepotrebno i neefikasno za elektranu jačine 2kW. Prevedeno na obični jezik, 2kW je jačina jednog fena za kosu!”, u neverici priča Ana.

Nejasno je i da li je za ovakvu vrstu instalacije neophodna građevinska dozvola, a govore im da je neophodno i osnivanje firme da bi višak proizvedene energije isporučivali u mrežu.

Od 100% energije mora da se baci 77%

Smart meter koji limitira isporuku proizvedene energije u mrežu

Dobijanje statusa povlašćenog proizvođača, koji je namenjen za proizvodnju iz OIE, je nemoguće zbog nepostojanja raspoloživih kvota.

“Tako da je u našem slučaju za povraćaj investicije od 3.000 evra neophodno 16 godina, umesto 8 koliko to traje kod subvencionisanih proizvođača. I to sve pod uslovom da se višak proizvedene energija razmenjuje 1:1, primenom modela net meteringa, koje za sada u Srbiji ne postoji kao opcija”, navodi Ana.

U međuvremenu, kako bi koristili makar nešto solarne energije, odlučuju se na polu rešenje: zero export ili nulti izvoz. Za dodatnih 250 evra instaliraju smart meter, koji limitira isporuku proizvedene energije u mrežu, pa u trenutku kada je proizvodnja veća od potrošnje, limiter isključuje solarne panele.

“Tako sada na godišnjem nivou koristimo samo 23% potencijalne energije od solarnih panela, dok je 77% energije blokirano, iliti protraćeno. Ovo je energetski veoma neefikasno i limitirano rešenje, ali trenutno jedino moguće… Rezultat je da će investicije biti otplaćena za 75 godina!”, ističe Ana.

Šta je neohodno da bi pozicija prozjumera bila bolja?

S obzirom na sve što je prošla prilikom postavljanja solarnih panela i iskustvo koje je stekla u nameri da postane prozjumer, Ana Džokić je sastavila listu mera kako bi se situacija promenila:

  • Primena neto merenja
  • Postojanje jasnih, jednostavnih i motivišućih informacija za zainteresovane građane
  • “1 šalter” za procedure
  • Pojednostavljivanje tehničkih zahteva (kao što su: primena monofaznog invertora, mogućnost postavljanja instalacije bez posebnog brojila, kao i bez građevinske dozvole…)
  • Podrška na nivou države – feed-in tarifa, ili slično – bi pomogli da se period otplate instalacije skrati i mali solar zaživi.

TAGS: električna energijaEPSOIEprozjumersolarna elektranasolarni paneli

READ NEXT: Vlada FBiH dodeljuje koncesiju EPHZHB za gradnju reverzibilne HE VriloPočetna » Vesti » OIE » Iz ličnog iskustva – Šta vas sve čeka ako u Srbiji želite da postanete prozjumer?

Komentari (33)

Branko / 22.01.2019.

Obzirom da smo firma koja se bavi postavljanjem solarnih sistema imamo dosta iskustva u ovom polju i mozemo da potvrdimo da su informacije koje su podeljene delimicno tacne.

Nazalost ovde je klasican slucaj da kupac nije informisan kako treba od strane prodavca sto nazalost stvara losu reputaciju za nasu industriju.

Prvo, kupac je trebao da bude informisan o samoj proceduri i o tome koje su mogucnosti u nasoj zemlji. Da je ispravno bio informisan ne bi isao korak dalje i bespotrebno instalirao veci sistem nego sto je potreban ( obzirom da nemamo okolnosti za tako nesto). Kada kazemo veci sistem, to znaci da je jedino sto je moguce sada uraditi, instalirati solarni sistem koji ce biti tako optimizovan da nema viskova u proizvodnji u toku vise ( dnevne tarife). Samim tim bi se postigla manja cena sistema i naravno brza otplata.

U slucaju da kupac pak zeli da izvozi sve sto proizvede u mrezu u tom slucaju postoje privatni snabdevaci koji su voljni da otkupe viskove za 4.9 rsd po kw sto je za skoro 1 dinar vise nego sto mozete da dobije od EPS-a.

U svakom slucaju obzirom da bi se radio prikljucak na mrezu u tom slucaju je mora da se ide sa zahtevom za prikljucenje i idejnim projektom da bi se dobilorešenje o odobrenju za izvođenje radova. U sustini ovaj pravilnik je stupio na snagu u Januaru mesecu ( PRAVILNIK O POSEBNOJ VRSTI OBJEKATA I POSEBNOJ VRSTI RADOVA ZA KOJE NIJE POTREBNO PRIBAVLJATI AKT NADLEŽNOG ORGANA, KAO I VRSTI OBJEKATA KOJI SE GRADE, ODNOSNO VRSTI RADOVA KOJI SE IZVODE, NA OSNOVU REŠENJA O ODOBRENJU ZA IZVOĐENJE RADOVA, KAO I OBIMU I SADRŽAJU I KONTROLI TEHNIČKE DOKUMENTACIJE KOJA SE PRILAŽE UZ ZAHTEV I POSTUPKU KOJI NADLEŽNI ORGAN SPROVODI
(“Sl. glasnik RS”, br. 2/2019)+ 72- 15Ljubomir / 10.06.2019.

Ako može informacija o kojoj firmi se radi u prethodnom komentaru (Branko / 22.01.2019.)+ 15- 0Branko / 14.06.2019.

Ne bi voleo da iznosim te podatke posto je konkurencija u pitanju, ipak ne bi bilo u redu.+ 13- 15Zainteresovan potrošač / 21.06.2019.

Gledao sam prilog na TV a i pročitao ovaj članak. Kako i ja imam neka iskustva negativna sa EPS-om (Elektrodistribucijama itd) nevezanim konkretno za ovu temu ali vezano za njihov odnos prema potrošačima, i klijentima … moj zaključak je da je EPS BAHAT, NEPROFESIONALAN I apsolutno ‘beli medved’. Prosto treba da se čovek naoruža ogromnim strpljenjem itd …

Negde sam pročitao da ima nekoliko hiljada subjekata koji su mali proizvođači struje (u kom tačno statusu nije precizirano) …

Ovo sve govori da je Srbija itekako birokratski sputavajuća … i prosto je auto-ometajuća u svom razvoju …

Pošto sam inženjer (iako ne ETF-ovac) ipak shvatam da moraju da postoje tehnički uslovi i standardi za priključenje … ali i EPS a i ministarstva i cela država treba da podstaknu razvoj ove oblasti … Prosto, Srbija će samo da bude jača a ne slabija ako bude imala viške električne energije i leti – jer se leti rade remonti, potrošnja struje zbog klimatizacije povećava skoro na maksimalne nivoe tokom zime itd …

Jasno je da postoje i investitori koji su došli zbog stimulativnih tariva od 20 evrocenti po Kwh električne energije … ali opet se apsolutno favorizuju velike kompanije, i domaće firme pa i pojedinci (po burazerskom principu) …

Po meni je najzdravija i inžinjerski sasvim racionalna logika da se donesu standardi za uređaje koji bi radili po principu pokrivanja potrošnje u domaćinstvu (bez izvoza u sistem), a naravno i da se olakša procedura male proizvodenje koja bi išla u mrežu (precizni uslovi i standardi, koje bi naše firme i firme koje posluju u Srbiji obezbedile i ponudile domaćinstvima u Srbiji) ….

Meni i ovo deluje da sve nije namenjeno za “običnu raju” nego samo za odabrane …+ 58- 1Branko2 / 14.07.2019.

Molim Vas (Branko / 14.06.2019.), ako moze neki kontakt, bar na private lolomgwtfqq @ gmail . com+ 10- 1Zoran / 28.07.2019.

Drzava ne zeli neovisne gradjane vec zeli i kreira zavisne robove.+ 90- 1Zoran / 28.07.2019.

Da drzava hoce ona bi dala neka potsticajna sredstva da skoro svaka kuca koristi obnovljivu energiju samim tim bi izvozili mnogo vise energije sto nikako ne bi bilo lose za narod a i drzavu.Enrgija sunca je ogromna kad bi uspeli da je bar delom koristimo imali bi mnogo koristi.+ 63- 1Slobodan / 29.07.2019.

Ako moze mail isto branko ja bih za girmu to da uradim ako je izvodljivo
klubputnika0000@gmail.com+ 7- 1DiS / 02.08.2019.

Ako moze Branko ili neko drugi i meni da prosledi kontakt jer i mene interesuje ova tematika.
Mail eng.djovanovic @ @gmail . com+ 4- 0Marina / 13.08.2019.

Ako moze Branko ili neko drugi i meni da prosledi kontakt.tel jer sam i ja zainteresovana.
Mail marbojanic@gmail . com
+ 0
– 0+ 5- 0Padre / 20.08.2019.

Birokratija državnih monopolista uvek će doživljavati konkurenciju, čak i simboličnu u vidu malih prozjumera, kao atak na sebe, kao sumrak benefita koji monopol donosi.
Zato sam pesimista kada je u pitanju implementiranje ovakvog načina uređenja protoka i proizvodnje energije u Srbiji.
Da dodam-neko je napisao da je u Srbiji maltene mizerna cena struje, a to svakako nije tačno.+ 30- 1Tina / 11.10.2019.

Branko molim vas mozete li i meni poslati informacije tine.ble@ gmail. Com+ 0- 0Mladen / 16.10.2019.

Imao sam ili još uvek imam nameru da instaliram solarnu elektranu do 300 kw. Obezbedio sam novac za opremu kao i lokaciu na kojoj bi elektrana trebala da bude instalirana.Međutim što više ulazim u ovu temu razmišljam o investiranu u Rumuniji jer mi ovo sve u Srbiji deluje komplikovano. Koliko sam ukapirao čak i zemljiše na kojoj se postavlja elektana mora da bude građevinsko. Veoma mi je žao što se kod nas ne forsira solarna energija. Da li zna neko neku firmu u Srbiji koja proizvodi solarne panele to jeste ćelije.+ 20- 0edi / 06.11.2019.

Da li postoji mogućnost edukacije za instalatera solarnih panela uz dobijanje sertifikata?
Unapred zahvalan na odgovoru.+ 4- 0Ostoja / 17.11.2019.

Za neki normalan uspeh u Srbiji nema mesta.+ 14- 1Darko / 18.11.2019.

Imam predlog…prosledi visak energije komsijama…podelite pocetno ulaganje… eliminisite elektrodistribuciju iz price. Pozdrav!+ 25- 1bane / 24.11.2019.

Darko / 18.11.2019……..to ako uradi dobija prijavu za neovlascen promet akciznih proizvoda to je isto kao kada bi komsijama prodavao duvan
posao mora biti po zakonu i valjda nekim pravilima
vidite sta rade ovi lopovi sa mini elkektranama na vodu oni mogu da skrecu potoke i recice u cevovode i da prodaju struju drzavi ali oni su odabrani a sunce ako iskoristis to ne moze,mi smo osudjeni na propast nema nam spasa+ 29- 1Drugarica / 24.11.2019.

E….pa treba EPS…da zaposli onoliko rodjaka i prijatelja,velike plate…u privatne dzepove kad ti nesto zavrse…bla bla i da te oderu….cak i racun sa toliko zona plava,zelena,crvena…..nije kao pre zna se kilovat,sam obracunas…koliko jeftine,koliko skupe…ovi su lopovi na kvadrat+ 18- 1Maj / 28.11.2019.

Mene zanima da li je isto kad bi stavila solarne panele na vikendicu, van grada, opstina Indjija, koja je prikljucena na eps, a da je sve odvojeno sto se tice strujomera? To onda ne bi pravilo problem sa njima?+ 10- 0djukic / 30.11.2019.

Molim Vas (Branko / 14.06.2019.), ako moze neki kontakt, bar na private djukic.veroljub@gmail.com+ 0- 0Milan / 04.12.2019.

Pokušaću da objasnim kakvi primeri dobre prakse postoje u drugim zemljama.
Beograd ima 2.112 sunčanih sati u toku godine. Zagreb ima 1.898. Ljubljana ima 1.712. Berlin ima 1.625. London samo 1.410 !.
Međutim još pre više od 30 godina sam video prve solarne panele u Sloveniji. Pre desetak godina skoro svaki krov okrenut ka jugu u Austriji i Nemačkoj bio je potpuno pokriven takvim panelima.
Postoje dve mogućnosti za primenu struje dobijene iz OIE. “Back to the grid” povratak u mrežu ili “Off the grid” za sopstvene potrebe.
Ono što nude firme koje se bave instalacijom u drugim zemljama je besplatna instalacija opreme i takozvana “Rent a Roof” šema. Na osnovu ugovora vlasnika kuće ili stana sa pružaocem usluge nudi se mogućnost uštede računa za struju. Ugovor se sklapa na 25 godina i omogućava vlasniku kuće ili stana besplatno korišćenje tako proizvedene struje samo u toku dnevne svetlosti. Višak struje pružaoc usluge vraća u mrežu. Znači ne morate imati novac za opremu i instalaciju da bi uštedeli novac za mesečni račun kojim plaćate uslugu EDB-u. Za sada kod nas ne postoji takva inicijativa ili bar još nisam čuo da neko nudi takvu povoljnost.+ 14- 0RISTO / 15.12.2019.

PRE PAR GODINA SAM RAZMIŠLJO O OVOJ VRSTI INVESTICIJE UZ DODATAK VJETRO GENERATORA OVAJ MI SE SVIDIJO IZ HOLANDIJE PREČNIKA 150cm DALEKO JE TIŠI OD ELISE I SAD SAM SPREMAN DA RADIM KADA BI POSTOJALI PRAVI USLOVI I NEK BUDU KILOVATI ISTA CENA KAO I U EPSU KADA SAM VIDIJO U KOM GRMU LEŽI ZEC KUPIJO SAM DVA STANA I RENTIRAM GARANCIJA DOŽIVOTNA STRUJA BESPLATNA AKO SE DRŽAVI NEISPLATI IMA NAČINA DA SE STRUJA DOBIJE BESPLATNO+ 5- 2Mladen / 15.12.2019.

Ma neka ubaci par rigova za kriptovalute i eto rešenja. Solar u kripto plus grejanje zimi.+ 17- 0Marko / 16.12.2019.

Postovanje svima, jako lepa tema. Zamolio bih nekoga od vas koji ste upuceni u ovu materiju i poznajete zakon da mi date objasnjenje za moj slucaj. Zidao sam nelegalno kucu posle novog zakona o gradnji, sada posto moj objekat nije legalan ne mogu da dobijem prikljucak na mrezu. objekat ima 400 kvadrata, interesuje me da li mogu da postavim solarni sistem i da proizvodim sam svoju struju, za svoje potrebe, bez prodaje komsijama i drzavi a da pritom nemam problema sa drzavom? Hvala unapred na odgovoru+ 8- 2Mladen / 20.12.2019.

E moj druže Marko, isti problem sam imao. Naravno da nema problema sve dok sistem nema dodira sa EPS mrežom. Ali muka oko instalacije svega toga je prevelika a rezultati nedovoljni. Još jedna stvar, svi kažu “staviš panele” ali šta je sa onim što ne vidimo. Konektori MC4 solarni kablovi( da kablovi za baš te konektore) pa onda inverter ali ne onaj sa pijace nego onaj što košta 1000evra pa daj 4 akumulatora po 100Ah pa ipak treba i agregat koji sam startuje pa to neko sve da stavi i poveže. I dok sve to središ doći će i ta struja, naći će se jedan koji će tvoj predmet da progura kroz pravnu službu za 500 evra a onda će da ti kažu e sad onaj inverter više ne može jer on je po Nemačkom a ne našem standardu a ti vidi šta ćeš da radiš. Pozdrav!+ 11- 1osa / 02.01.2020.

Postavlja se pitanje da li bi kod nas bilo moguće dobiti dozvolu za stambeni objekat bez priključka na struju, gas, vodu, kanalizaciju… ili sa samo nekim priključcima. Male kuće i kuće u autobusima, na prikolicama, jurte su u svetu uveliko prisutne, a kod nas se prednost daje skupom m2 za loše i nelegalno zidane objekte i na kredit sa nekontrolisanom i duplom valutnom klauzulom. Projektovanje bi bilo izvodljivo, ali kod nas nema ni osnovnih pouzdanih uslova a cene previsoke..+ 3- 0Andjelija / 14.01.2020.

Da li bi mogli da pune elektricne automobile? Bar leti…+ 6- 0Bojan / 15.01.2020.

(Branko / 22.01.2019.) – Da li možete ostaviti ovde neki privatni kontakt mejl pošto ima još zainteresovanih za ovu temu i usluge vaše firme. Hvala+ 2- 0TKP / 26.01.2020.

Branko je objasnio trenutnu problematiku, medjutim ovakav status sa EPS-om je neodrziv. Akcioni plan do 2020 je na izmaku sto znaci da dolazi novi (ako je po EU, a jeste, onda ce to biti 2030) sto znaci nove kvote. Gospodja arhitekta a i ostali treba da se pripreme i da, ako ozbiljno zele solarne sa feed-in, pripreme neophodnu dokumentaciju i kada se usvoji novi plan, predaju za preliminarno pravo na podsticaj (investicija u dokumentaciju). Po odobravanju preliminarnog prava imate zagarantovan podsticaj i posle je samo potrebno da realizujete projekat. Na trzistu Srbije imate ozbiljne firme koje vec izvode i realizuju kompleksne projekte vezane za solarne sisteme. Jedna od njih je i Brankova. Ova instalacija je od konkurencije (ja pretpostavljam i ko je ugradio posto se radi o Fronius inverterima) koji nisu vjerovatno znali za SMART metar i ogranicavanje ka mrezi, kao sto nisu znali ni da proracunaju optimalan sistem za potrosnju (sa racuna za struju).
Trebali su da ugrade smart meter, instaliraju aplikaciju na telefon od gospodje arhitekte i da joj objasne kako da pazi da joj mjesecna proizvodnja/potrosnja ne bude u plusu. Nikad ne bi mogli shvatiti da vraca energiju u mrezu! Da li je po zakonu? Pise da nije, ali i na tarabi pise…
Mladen je napisao sta bi gospodja u ovom slucaju mogla da uradi da ubrza isplativost a to je da ubaci Miner-a za kriptovalute. Mi smo na nasem objektu instalirali kompletan solarni sistem + Miner i pokazalo se kao veoma dobro resenje!+ 18- 0Пеђа / 26.01.2020.

Госпођи Ани је својевремено док се распитивала на више страна пре набавке речено шта да не ради и са чиме може да се сусретне. Сада када се опекла, крива јој је држава а људи стичу аверзију према одличном систему производње енергије због њеног лошег искуства. Ја за последњих петнаестак година рада у овој области имам много, много више позитивних искустава од једног њеног негативног.

Закон је дозволио размене енергије на месту мерења али они који треба то да примене су они који нам продају струју. Није то електропривреда већ локалне електро дистрибуције. Они имају више разлога зашто то не чине. Такође је и држава заврнула славину у подели квота за откуп енергије тако да тек 10МW од планираних 100 је субвенционисано а средства се сваког месеца од нас убирају кроз рачуне за струју.

Добро је што сада има неколико мањих фирми које откупљују струју, додуше по нижим ценама, али пошто је и цена опреме драстично пала у последњих пар година, знатно лакше се долази до рачунице краће исплативости.
ТКП је у праву и стварно ко жели да користи електрану само за сопствене потребе, може једноставно поставити Смарт метар и решити се свих ових папирологија и перипетија. Тако мали уређај а феноменално решава ове проблеме.
Молим Вас да не мешате батерије у ове калкулације јер сте на онда на потпуно погрешном путу.

Генерално за све постоји решење али су калкулације разне и не очекујте `леба без мотике тј електрану без пара. Нећете са улагањем од 100 еур направити никакав битан искорак у животу па не очекујте то ни од соларне опреме.
И молим Вас, докле год су Вам рачуни до пловине плаве тарифе, не залуђујте се са било каквом електраном. Боље уложите у изолацију, прозоре, штедљивије потрошаче… уложићете мање а добићете много више уштеде.

Да не заборавим…
Европска банка за обнову и развој преко две банке код нас субвенционише кредите за повећање енергетске ефикасности. Ви узмете кредит у некој од те две банке, Банка то уплати продавцу опреме (може и са монтажом). фирма Вам испоручи и можда угради опрему (зависи од договора) а онда Вам банка врати 15%-20% пара у готовини што значи да сте добили више од бескаматног кредита. Само да знате да их не интересује да ли је објекат легалан или не.
Поздрав свима+ 13- 3Пеђа / 26.01.2020.

Одговор за Марка,
Може то веома лако да се изведе и имамо већ много таквих инсталација. Цена зависи од тога какви су Вам потрошачи и колико их користите. Наравно, све може да се изведе у једном дану без цимања око дозвола. 🙂 Поздрав+ 5- 0goran / 11.04.2020.

Hteo bih da instaliram solarnu centralu od 10 kw za potrebe svog domacinstva pa me interesuje dali imam povracaj ili carinsku olaksicu prilikom uvoza u srbiju.
hvala i cekam vas odgovor+ 1- 0Leo / 09.05.2020.

Ja skroz podržavam investicije “malih” građana, pogotovo u oblasti energetike i smatram da je to itekako potrebno našem društvu. Već duže vreme čitam i informišem se o solarnim elektranama i naišao sam na ovaj članak. Ne mogu rečima da opišem koliko me pogađa ova priča, pogotovo od strane EPS-a. Živim u jedno selo u istočnoj Srbiji, blizu Boljevca (Rtanj). Imamo električnu liniju koja prolazi odmah pored naše kuće, nema ni 10 metara. Sve vrste električnih uređaja, od fena do veš mašine, su nam se pokvarile. Sijalice od 100W uveče pružaju toliko slabo osvetljenje da mi pada teško da čitam knjigu, časopis ili slično. Kupio sam volt metar, i: jednom sam izmerio čak 170V!!! Često je između 190 i 200V. I to se dešava svuda u mojoj okolini, u svakom selu gde sam ja bio i video ili čuo priče. Umesto da dobijemo olakšice, podsticaje, da nam se birokratske obaveze smanjuju, EPS otežava ove poduhvate i time i odbije buduće potencijalne proizvođače električne energije da se time bave. Ja smatram da ne postoji bolje rešenje nego da EPS/Srbija omoguće i pomogne građanima da instaliraju takve solarne elektrane, pa makar od nekoliko kW-a.

Mene me isto zanimaju iskustva onih, koji već prodaju elekričnu struju. Koliko je to sigurno da će otkupljivač električne energije, kao npr. EPS, platiti redovno otkupljenu električnu energiju za tih 12 godine ili koliko već? Lako će svako da istraži i stavi na papir bilans, ali da li je EPS kao otkupljivač siguran partner?+ 4- 0

Unesi Komentar

Vaše ime / pseudonim:Email adresa:Vaš komentar: POŠALJI

Preporučujemo

Prirodni-resursi-za-preambiciozne-ekonomske-ciljeve-Danko-Kalkan u fokusu

Svet 15.05.2020.

Ograničeni prirodni resursi za (pre)ambiciozne ekonomske ciljeve (drugi deo)

banner262
banner2622

Najnovije vesti

Crna Gora hidroelektranu Komarnica 170 megavata

Crna Gora objavila plan za hidroelektranu Komarnica od 170 megavata

BE-TO Karlovac

Kogenerativno postrojenje BE-TO Karlovac pokrenulo probnu proizvodnju

solarnu elektranu Briska gora 262 megavata

Prostor za solarnu elektranu Briska gora proširen do 262 megavata

Korejanci-solarni-paneli-Pozarevac-elias-eco

Korejanci grade pogon za obradu i prodaju solarnih panela u Požarevcu

Jugoistocna-Evropa-dobija-10-milijardi-evra-Fond-za-pravednu-tranziciju-EU

Jugoistočna Evropa dobija 10 milijardi evra iz uvećanog EU Fonda za pravednu tranziciju

banner2623
banner2624

Video

Krusevac osvojio nagradu Evropske nedelje mobilnostiKruševac osvojio nagradu Evropske nedelje mobilnosti za 2019.

Događaji

Environmental rehabilitation and repurposing – Platform for coal regions in transition

WEBINAR

3. jun 2020.

Prof. dr Nikola Rajaković, Elektrotehnički fakultet (ETF), Univerzitet u Beogradu

“Ključni trendovi se danas u energetici mogu pratiti i kroz 3D matricu – dekarbonizacija, decentralizacija i digitalizacija.”Share

hands

Projektu Balkan Green Energy News potrebna je podrška donatora, kao i eksperata.
Ukoliko želite da nas podržite ili postanete naši partneri kontaktirajte nas.KONTAKTIRAJTE NASfooter-logo

Projekat implementira Centar za promociju održivog razvoja (CPOR), organizacija civilnog društva.

Beograd, Srbija
E-mail: office@balkangreenenergynews.com

SITEMAP

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *